Konferensresa Bansko – Ski Unlimited

Konferensresa Bansko / Bulgarien Bulgariens populäraste skidort

Januari – Mars
Skidåkning i Östeuropa är för många ett outforskat kapitel men bara tanken på att åka skidor i Bulgarien gör att det kittlar till i magen. Vi landar i den Bulgariska huvudstaden Sofia och har nu tagit sikte på skidorten Bansko som ligger i Pirinbergen i de sydvästra delarna av landet, en resa på cirka två och en halv timme.

När

Bansko upplevs bäst under perioden januari - mars.

För vem

För den som vill uppleva en annan kultur och en skidort som inte vem som helst varit på.

Missa inte

Gå på en lokal restaurang och dela rätter enligt tradition.

Bansko är den mest populära skidorten i Bulgarien och erbjuder långa fina pister, men har även en väldigt rik och spännande historia. Den här orten passar utmärkt för er som vill lära er lite om landets historia och få en kulturell upplevelse samtidigt som du vill njuta av skön skidåkning. Bansko har flera år varit värd för Världscupen så här är det möjligt att åka i samma spår som stjärnorna – håll utkik efter den svarta pisten ”Alberto Tomba”!

Ett brett utbud av restauranger och uteställen gör att dagen inte behöver sluta när liftarna stänger. Det finns gott om bra ställen att äta på. I Bansko har du tillgång till hundratals barer och traditionella restauranger, kallade ”mehana”.

Att äta och dricka är väldigt prisvärt, och det bulgariska köket som har sina rötter från balkan och det slaviska köket överraskar med Tarator (kall yoghurtsoppa), Kjufte (pannbiffar) och vida uppskattad är också den smakrika bulgariska fårosten. 

Trots att mycket har utvecklats i Bansko under de senaste 10 åren är det fortfarande ”bulgarisk” stämning på gatorna. Stan bjuder på smala kullerstensgator, gamla stenhus och omkring 120 kulturella och historisk monument runtom i byn. Samtidigt finns det massor av möjligheter för afterski, shopping och goda matupplevelser med bulgariskt vin.

Upplev sagolik skidåkning

Tidigare tog sig gästerna en dryg mil från Bansko by på 900 meters höjd till skidsystemet på 1 600 meters höjd med hjälp av ortens minibussar. Nu för tiden använder vi gondolliften som börjar mitt i byn för att ta oss direkt upp i systemet. Enkelt förklarat är Banskos skidsystem uppdelat i två områden. Området som man ser till vänster på pistkartan kryllar av lättare backar medan området till höger, upp mot Todorka-toppen, blir det desto brantare. 

Systemet är fräscht och både liftar och restauranger kan jämföras med det man möts av i Alperna, även om lokalborna förklarar att liftarna och skidåkningen är ”bättre än Alperna”.

Totalt finns ca 70 km pist varav flera kilometerlånga härliga backar. Här finns snökanoner och pistmaskiner, vilket inte är något att ta för givet i övriga Bulgarien.


Aktiviteter utöver skidåkning

För dig som är lite mer våghalsig finns det många spännande aktiviteter att prova på. Testa para-ski, ta en skotertur uppe i bergen eller gå en tur ski-mountaneering. Alla dessa aktiviteter bjuder på vacker natur och en oslagbar utsikt när du tar dig upp på höga höjder.

För den kulturintresserade finns det sevärdheter utanför själva skidanläggningen. Staden Bansko har över 120 kulturella och historiska monument att utforska. Föredrar du att vandra i naturen ligger nationalparken Pirin en kort promenad från Bansko. Parken är listad på UNESCO för sin vackra natur och historia.

Boende

  • Vihren Palace Ski & Spa Resort

    Hotellet ligger 300 meter från liften och mitt i staden. När det är mycket snö är det här ett ski-in ski-out alternativ! 

    Här finns inomhus pool, bar, SPA och restaurang. Huvudrestaurangen Symphon serverar europeiska och medelhavsrätter, medan Aqua Lobby Bar serverar de härliga drinkarna.

Är ni intresserade av en resa anpassad just för er?

Att kontakta oss innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.